Wie tijdig signalen van werkdruk bij zichzelf opmerkt, kan iets doen, nog voordat het tot negatieve gevolgen leidt. En voor leidinggevenden is het goed om signalen van medewerkers met een hoge werkdruk tijdig te herkennen en te weten hoe dan te handelen.
Een goede voorlichting over werkdruk heeft een preventief effect. Werkdruk kan gezond blijven en negatieve gevolgen kunnen voorkomen worden.
Door medewerkers voor te lichten over werkdruk voldoe je aan een wettelijke plicht van voorlichting. Zie ook de richtlijn Voorlichting en onderricht.
Voorbeeld 1: Werkdruk als arbothema
'Vier maal per jaar behandelen wij een specifiek arbothema. Mesveiligheid, hygiëne, machineveiligheid. De komende periode staat werkdruk in de schijnwerpers. We hebben het uitgesplitst in twee thema's: zorg voor elkaar en slimmer organiseren. We stimuleren medewerkers om aandacht voor elkaar te hebben, en het ook te bespreken als je even niet zo lekker in je vel zit. En we vragen in workshops wat er slimmer georganiseerd kan worden. Ongelofelijk, zo veel ideeën als we al verzameld hebben. Medewerkers voelen zich weer echt betrokken bij het bedrijf'.
Voorbeeld 2: Toolboxmeetings leiden tot A4-tje aan de muur
'Ik organiseer regelmatig toolboxmeetings. Tijdens werktijd komen zo'n 10 à 15 medewerkers beurtelings bij me langs. Wat we bespreken past op 1 A4tje, en dat hangen we aan de muur op de afdeling en het komt ook in het handboek.'