X

Machinestoringen verminderen

Datum laatste wijziging: 11-01-2021

Intro / algemeen

Veel werk wordt door machines gedaan. Maar machines kunnen door storingen uitvallen. Als ze in een productielijn staan kan dat tot gevolg hebben:

  • dat de hele productielijn tijdelijk stilstaat,
  • dat medewerkers daarna extra inspanning moeten verrichten om de achterstand in te halen.

Storingen waar mogelijk voorkomen is dus belangrijk. En als er een storing is deze zo snel mogelijk oplossen.

Links

Effecten

Minder machinestoringen zorgen ervoor dat het werk gelijkmatiger door kan gaan. De piekbelasting daalt en er is minder kans dat overwerk nodig is. Ook leiden minder machinestoringen tot een hogere productiviteit.

Aanpak

  • Stel een schema op voor preventief onderhoud van machines
  • Breng de machinestoringen goed in kaart. Er zijn diverse systemen te koop die kunnen ondersteunen bij het systematisch vaststellen en analyseren van machinestoringen.
    Ook zonder zo’n systeem kan je door ‘met de hand’ te turven ontdekken waar de knelpunten liggen.
  • Overleg met de betrokkenen, bijvoorbeeld de Technische Dienst en het productiepersoneel over veelvoorkomende machinestoringen en hoe die zijn te voorkomen.
  • Neem contact op met de leverancier/fabrikant van de machine als storingen plaatsvinden die te maken hebben met machineontwerp/-kwaliteit. Voorkom dat de technische dienst zonder zorgvuldige afstemming met de leverancier een CE-gemarkeerde machine(lijn) aanpast.

Voorbeelden

Voorbeeld 1: Software voor machineonderhoud
'Om machinestoringen te voorkomen hebben we een specifiek programma voor preventief onderhoud. In dat programma staat welke machines en onderdelen op welke manier en hoe vaak preventief worden onderhouden.'

Voorbeeld 2: Ervaren medewerker verhelpt storingen'Op iedere afdeling werkt een ervaren medewerker die de kwaliteit heeft om storingen snel te beoordelen en waar mogelijk te verhelpen. Deze medewerker werkt gewoonlijk ergens op de afdeling mee, maar als er een storing is wordt hij vrijgemaakt. Hij ruilt dan met degene die aan de machine staat die storing heeft'.

ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer