Werken in de sector kan zwaar zijn. Er zijn veel aspecten in het werk die het werk (zeer) inspannend maken. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, fysieke belasting en mate van werkdruk. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat een medewerker tijdens en na het werk goed kan herstellen.
Voldoende pauzes tijdens het werk en goed uitrusten en ontspannen na het werk is belangrijk om als medewerker gezond te blijven en op het werk goed te kunnen (blijven) presteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft het belang van voldoende herstel na inspanning duidelijk aangetoond.
Zie ook het dossier ‘werk- en rusttijden’ op www.arbokennisnet.nl.
Voorbeeld 1: Multifunctionele kantine
‘Laatst vroegen we aan onze medewerkers hoe de ideale kantine eruit zou zien. Bleek dat die niet bestaat, er waren veel verschillende wensen. We zijn nu bezig om verschillende delen in de kantine te ontwerpen. Behalve de gebruikelijke eettafels komt er een computerhoek, een hoek met prettige zitbanken en een hoek waar mensen juist actief kunnen bewegen, met pingpong-tafel en voetbalspel. Voor ieder wat wils, is de bedoeling.’
Voorbeeld 2: Inzet bedrijfsfysiotherapeut
Bij ons hebben we een bedrijfsfysiotherapeut ingezet. Medewerkers met klachten en medewerkers die (nog) geen klachten hebben kunnen daar dan langs gaan. De fysiotherapeut geeft de medewerker advies voor herstel van zijn klachten. En hij treedt vooral op als adviseur van de medewerker en de leiding. Kan de werknemer een betere werkhouding aannemen, moet de werkplek aangepast worden, heeft de medewerker voldoende herstelmogelijkheden etc..