Intro / algemeen
Om het lopen met messen door het bedrijf -en de risico’s die daarbij horen- te voorkomen kan er gekozen worden voor een werkwijze waarbij het gereedschap wordt opgehaald en centraal wordt geslepen, gereinigd en gedesinfecteerd. Ook de reiniging van handschoenen kan hierin meegenomen worden.
Als voorbeeld wordt hier een procedure van een varkensslachterij weergegeven.
Activiteiten
- Oplossing is geschikt voor alle snijdende medewerkers
Links
Specificaties
Randvoorwaarden voor gebruik
Zorg voor een werkwijze die bij uw bedrijf past. Als voorbeeld volgt hier een regeling van een bestaand bedrijf;
- Alle medewerkers die snijwerkzaamheden verrichten krijgen twee genummerde gereedschapshouders. Deze bevatten per set 1 stalen handschoen en 3 messen (uitgezonderd slachthal, deze bevat alleen drie messen), de messen van elke set zijn in afwijkende kleuren uitgevoerd.
- Voor elke pauze en bij einde werktijd worden de complete gereedschaphouders in de daarvoor bestemde innamekarren opgehangen. Wegwerphandschoenen worden voor elke pauze en bij einde werktijd weggegooid. Overige handschoenen die hergebruikt kunnen worden, worden voor elke pauze en bij einde werktijd verzameld en gewassen door de facilitaire dienst. Uitzondering hierop zijn de kevlar (snijvaste handschoenen). Deze handschoenen worden ten tijde van de pauzes op de band neergelegd en aan het einde van de productie ingenomen door de afdelingsleiding en gewassen door de facilitaire dienst.
- De expeditie wisselt tijdens de grote pauze de messenset bij de slijperij.
- Vlies- en skinhandschoenen worden elke pauze extra gecontroleerd op technische staat (geen ontbrekende onderdelen) door een daartoe aangestelde medewerker.
- Het is verboden dat er in de pauzes messen op de werkplek blijven liggen. De lijncoördinatoren/teamleiders zien er op toe dat de messensets, stalen handschoenen skin en vlieshandschoenen compleet ingeleverd worden.
- De medewerkers facilitaire dienst controleren nogmaals of de complete messenset ingeleverd is.
- Messen die geslepen moeten worden moeten met heft in de linker richting in de houder worden gestoken, zodat de slijper weet dat deze geslepen moet worden.
- Voor aanvang van de werkzaamheden en na de pauze nemen de medewerkers hun gereinigde/geslepen set mee.
- Bij elke uitgifte wordt er totaal van kleur gewisseld, dit i.v.m. controle op het inleveren van de sets.
- Indien er op een afdeling gevlinderd (gerouleerd) wordt, wordt de controle op gebruik van de juiste kleur uitgevoerd op basis van de personeelsplanning van die afdeling.
- De medewerkers facilitaire dienst nemen de vuile messensets uit de karren en de handschoenen uit de kratten en plaatsen deze in de wasmachines.
- Nadat de gereedschappen in wasmachines geplaatst zijn, wordt er na de pauzes een kort wasprogramma gedraaid.
- Aan het einde van de werkdag wordt er een lang wasprogramma gedraaid.
- De uitgiftekasten worden afgesloten door middel van hangsloten, de sleutels zijn onder beheer van de facilitaire dienst.
- De kwaliteitsafdeling neemt periodiek een agarmonster van 1 willekeurige set gereedschap en legt de bevindingen vast.
- De medewerkers facilitaire dienst slijpen na het reinigen alle met het heft naar links gekeerde messen.
- Alle handschoenen die in de slijpruimte gewassen worden, mogen nooit direct aan productiemedewerkers uitgegeven worden. Productieafdelingen zorgen voor inname en uitgifte én registratie van handschoenen. Productieleiding dient alle gewassen handschoenen terug in ontvangst te nemen.
Invoeringstermijn
Middellange termijn
Effecten
Arbo effecten
- Vermindering van het lopen met messen en daarmee vermindering van steekrisico’s
- Vermindering van snijrisico’s bij het slijpen en reinigen van de messen
Voordelen voor bedrijf en / of werknemers
- Er wordt minder gelopen met messen door het bedrijf
- Altijd beschikken over een schoon en geslepen mes
- Voorkomen van overmatige slijtage dor onvakkundig slijpen
- Borging van hygiënesystemen (HACCP ed)
- Zo wordt voorkomen dat gereedschappen tussen het vlees belandt richting de klant
Nadelen voor bedrijf en / of werknemers