X

(Isolatie) kleding

Datum laatste wijziging: 10-01-2018

Intro / algemeen

Meerdere werknemers in de vlees- en vleeswarensector werken onder koude omstandigheden. Het lichaam kan zich niet goed aan kou aanpassen. Het is daarom belangrijk om goede (isolerende) kleding te dragen.

Er is een breed spectrum van (isolerende) kleding beschikbaar: (thermisch) ondergoed met korte en lange mouwen, bodywarmers, overal, (koude-isolerende) handschoenen, kragen, collen (isolerende) schoeisel maar ook mutsen en petten om warmteverlies via het hoofd te voorkomen.

Activiteiten
De oplossing is geschikt bij alle activiteiten uit te voeren in een koude werkomgeving.

Links

Specificaties

Technische gegevens
De kleding dient afgestemd te zijn op de klimaatomstandigheden waarin gewerkt wordt en de activiteiten die uitgevoerd moeten worden.
- Bij arbeid met inspanningspieken, bijvoorbeeld veel tillen aan het eind van de productielijn: draag vochtregulerend ondergoed en ventilerende bovenkleding. (belangrijk is dat de huid niet nat wordt en vocht wordt doorgegeven aan de volgende kledinglaag. Dit voorkomt een ‘after-chill’ na het werken onder koude omstandigheden).
- Bij grote temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld heftruckchauffeurs die zowel binnen als buiten de loods werken: overweeg het gebruik van vochtregulerend ondergoed. Gebruik kleding in lagen die gemakkelijk te verwijderen of openen is, bijvoorbeeld een ski-pulli met rits. Verwijder kledinglagen of open kleding bij warmte en trek ze weer aan of sluit ze in koude.
- Bij werken in een koele ruimte met natte producten, bijvoorbeeld werken in de koelcel: draag waterafstotende bovenkleding, een waterdicht schort en rubberen laarzen.
- Bij blootstelling aan vrieskou en luchtbeweging (tocht): bijvoorbeeld bij werken in de koelcel: draag isolerende, winddichte kleding die zoveel mogelijk van de huid bedekt (handschoenen, capuchon, bivakmuts, isolerende laarzen en warme onderkleding).

Randvoorwaarden voor gebruik
- Individueel maatwerk.
- Kledingpakket moet in combinatie te dragen zijn met de overige bedrijfskleding.
- Kleding moet afgestemd zijn op takenpakket.
- Het verstrekkingsbeleid van het bedrijf moet voor een ieder helder zijn.
- Meerdere lagen kleding biedt een betere bescherming dan één dikke laag.
- Bij het afwegen van het gebruik van vocht-regulerend ondergoed, is het goed te weten, dat het vocht van de huid opneemt en ervoor zorgt dat het vocht niet wordt doorgegeven aan de rest van de kleding.
- Ca. 50% van de lichaamswarmte gaat via het hoofd verloren. Draag een muts of pet om dit verlies te beperken.
- Houd de kleding goed schoon en droog.
- Draag handschoenen of wanten als fijne handwerkzaamheden niet nodig zijn.

Invoeringstermijn
Korte termijn.

Effecten

Arbo effecten
- Verminderding koudebelasting door het dragen van isolerende kleding.
- Verhoging comfort tijdens het werken onder koude werkomstandigheden.

Voordelen voor bedrijf en/ of werknemers
- Een beter klimaat in de werkomgeving zal bijdragen aan een verhoogd gevoel van behaaglijkheid.
- Een beter klimaat kan bijdragen aan een toename van de arbeidsprestaties en een beter fysieke gesteldheid met minder kans op verzuim.

Nadelen voor bedrijf en/ of werknemers
- Aanschafkosten van de kleding.
- Kosten voor onderhoud/ reiniging.
- Gebruik van de kleding voor privégebruik buiten bedrijf.

ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer