De werkgever is wettelijk verplicht alle risico's die samenhangen met het werk en de werkomstandigheden, te inventariseren en evalueren. De RI&E dient duidelijk, op schrift gesteld en controleerbaar te zijn. Op basis van de RI&E wordt een plan van aanpak opgesteld. Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E.
Uiteindelijk moet een RI&E antwoord geven op de volgende vijf vragen:
- Wat kan er op dit moment fout gaan in het bedrijf, zodat ongevallen of verzuim optreden?
- Hoe groot is de kans dat het gebeurt?
- Hoe beperkt het bedrijf een risico? Of de schade als het toch misgaat?
- Welke maatregelen zijn nodig? En hoe voert het bedrijf ze door?
- Hoe zorgt het bedrijf dat de maatregelen blijven werken?
Zonder RI&E is er geen goed zicht op de aanwezige arborisico's binnen het bedrijf en er ontbreekt een structurele aanpak hoe risico's bestreden moeten worden. "Een volledige en actuele RI&E is bovendien van groot belang als de Nederlandse Arbeidsinspectie verschijnt na een bedrijfsongeval, en bij aansprakelijkheidszaken". Door op onderstaande link te klinken kunt u een inlog aanvragen. Voordat u straks begint met het daadwerkelijk invullen van de RI&E, is het raadzaam de praktische handleiding bij de Branche RI&E door te lezen. Het document bevat voorbereiding- en gebruikerstips.
In de sectoren Vlees en Vleeswaren is een digitaal RI&E-instrument ontwikkeld met vragenlijsten die geheel op de praktijk van deze sectoren zijn gericht; de Branche-RI&E Vlees en Vleeswaren. Dat instrument is gratis te gebruiken door vlees- en vleeswarenbedrijven en wordt elke drie jaar geactualiseerd.
Voor een inlog voor de nieuwe RIE neemt u contact op met het Sociaal Secretariaat.