Het thema Mesveiligheid is in 2021 positief getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Bij veel taken is het vereist om goed met een mes om te kunnen gaan. Wanneer je met een goed scherp mes je werk kunt uitvoeren, kost dat heel wat minder kracht. Een vlijmscherp mes zorgt echter ook voor veel andere risico's; denk maar aan snij- of steekwonden bij een medewerker of bij derden. Deze website wil je kennis vergroten in het vinden van een goede oplossing voor deze gevaren.
Alle bedrijven, moeten een RIE en een plan van aanpak maken om knelpunten in het arbobeleid aan te pakken. De uitvoering van het plan van aanpak ligt niet alleen in handen van de werkgever, maar ook bij de werknemers of de ondernemingsraad.
Bij elke verandering in het bedrijf of in de werkwijzen moeten de risico's opnieuw onder de loep worden genomen.
Het RI&E-instrument voor de sectoren Vlees- en Vleeswaren dat de sociale partners hebben samengesteld, wordt naar verwachting binnenkort erkend door het Steunpunt RI&E. Dat betekent dat kleine bedrijven uit deze sectoren (met 25 medewerkers of minder) die gebruik maken van dit instrument, de RI&E niet hoeven te laten toetsen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers (gerekend over alle vestigingen samen) dienen na het uitvoeren van de RI&E met het branche-instrument het resultaat nog te laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige.
Voor een inlog van de RI&E neemt u contact op met het Sociaal Secretariaat.
Verder mogen jongeren alleen op beperkte tijden werken. Klik hier voor meer informatie.
Machineveiligheid: hoe slim is uw beleid? Mesveiligheid: hoe scherp is uw beleid? Werkgevers en managers bieden wij praktische hulpmiddelen aan, waarmee zij direct aan de slag kunnen.
Bijvoorbeeld banners voor uw eigen intranet (indien aanwezig). En een kant-en-klare Powerpoint-presentatie, te gebruiken tijdens een management- of werkoverleg. Hieronder kunt u deze gratis downloaden. U gebruikt ze zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met concrete afspraken en instructies die specifiek voor uw bedrijf gelden. In combinatie met bijvoorbeeld posters en broekzakboekjes voor uw werknemers bent u uitgerust om professioneel te communiceren over machine- en mesveiligheid. Ook gratis. U betaalt zelfs geen verzendkosten!
De presentatie maakt een lastig onderwerp - de routine van het werken met machines - inzichtelijk en bespreekbaar. Geen ellenlange verhandelingen, maar alles kort en praktisch uiteengezet. Handig voor een werk- of managementoverleg. U gebruikt de presentatie zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met afspraken die specifiek voor uw bedrijf gelden. U kunt de presentatie machineveiligheid hier gratis downloaden.
De presentatie maakt een lastig onderwerp – de routine van het werken met messen – inzichtelijk en bespreekbaar. Geen ellenlange verhandelingen, maar alles kort en praktisch uiteengezet. Handig voor een werk- of managementoverleg. U gebruikt de presentatie zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met afspraken die specifiek voor uw bedrijf gelden. U kunt de presentatie mesveiligheid hier gratis downloaden.
U kunt de banner hier gratis downloaden. Ga met uw rechtermuisknop op de banner staan en kies "afbeelding opslaan als". Sla de banner op uw eigen computer op en gebruik 'm voor uw eigen medium zoals intranet.
U kunt de banner hier gratis downloaden. Ga met uw rechtermuisknop op de banner staan en kies "afbeelding opslaan als". Sla de banner op uw eigen computer op en gebruik 'm voor uw eigen medium zoals intranet.
Een bericht over mes- en machineveiligheid op uw intranet of in een info-bulletin. Bijvoorbeeld om een actiemaand aan te kondigen. Of het verspreiden van de zakboekjes. Maak gebruik van de kant-en-klare tekst. Uiteraard aan te passen met informatie die specifiek voor uw bedrijf geldt. U kunt de tekst hier gratis downloaden.
Speciaal voor werknemers zijn de broekzakboekjes over machineveiligheid beschikbaar. Met de belangrijkste tips in het Engels, Pools en Duits. Het boekje heeft een handzaam broekzakformaat, telt slechts acht pagina’s en maakt werknemers attent op de prijsvraag op deze site. Een extra stimulans om stil te staan bij werken met machines. Het broekzakboekje bekijken kan hier.
Speciaal voor werknemers zijn de broekzakboekjes over mesveiligheid beschikbaar. Met de belangrijkste tips in het Engels, Pools en Duits. Het boekje heeft een handzaam broekzakformaat, telt slechts acht pagina’s en maakt werknemers attent op de prijsvraag op deze site. Een extra stimulans stil te staan bij werken met machines. Het broekzakboekje bekijken kan hier.
Met deze poster (formaat A2) brengt u machineveiligheid onder de aandacht. Hang 'm op in de kantine of kleedruimte. Klik hier om de poster te bekijken.
Met deze poster (formaat A2) brengt u mesveiligheid onder de aandacht. Hang 'm op in de kantine of kleedruimte. Klik hier om de poster te bekijken.
In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen. Het aantal BHV'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het aantal diensten en de risico's die er spelen. Deze risico's volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In een bedrijfsnoodplan beschrijft een bedrijf wat er precies moet gebeuren bij alle denkbare calamiteiten. Bedrijfshulpverleners moeten zodanig zijn opgeleid dat ze de vereiste stappen bij deze calamiteiten kunnen uitvoeren.