X

Fysieke belasting

Het thema Fysieke belasting is in 2021 positief getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Veel werknemers in de vleeswarensector lopen een sterk verhoogd risico op het krijgen van RSI.

Er zijn vooral veel klachten aan nek, schouder, arm, elleboog of pols. Het voorkomen van deze problemen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom bevat deze website richtlijnen die je kunnen helpen bij het vinden van een goed alternatief. Kijk en vergelijk.

Aanvullend belasten veel medewerkers in de vleeswarensector hun lichaam door hun dagelijkse werkzaamheden. Teveel tillen, trekken en duwen kan slecht zijn voor de gezondheid. Met het verplaatsen van lasten moet je dus oppassen; vooral met je ruggenwervels, spieren en pezen. Deze website geeft ook oplossingen. Til gerust, maar bewust.

Goede praktijken - PBM
Geen gegevens gevonden
Actueel
  • 18-04-2017  |

    Fysieke belasting is beroepsziekte nummer 2

    Verzuim door fysieke (over)belasting op het werk levert de BV Nederland een kostenpost van maar liefst 1,1 miljard euro per jaar op. Daarmee is het na werkstress de grootste oorzaak van werk gerelateerd verzuim. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en in welke
  • 28-10-2020  |

    'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

    Op woensdag 28 oktober lanceren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!'.
  • 04-02-2021  |

    Aanpak Fysieke belasting

    Fysieke overbelasting is één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in de vleessector. Denk daarbij aan repeterende werkzaamheden, staand werk en tillen.
  • 03-08-2021  |

    Campagne Hoe TOP werk jij? nog steeds actueel

    De campagne Hoe TOP werk jij? is vorig jaar gelanceerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). In deze meerjarige campagne wordt
  • 13-03-2024  |

    Aandacht voor fysieke belasting in het werk

    TNO heeft onlangs drie nieuwe factsheets gepubliceerd met de meeste actuele cijfers over fysieke belasting. Ze gaan in op fysieke overbelasting, beeldschermwerk en zitten tijdens het werk in Nederland. Behalve actuele cijfers, bevatten de factsheets ook
FAQ
  • Moet een bedrijf verplicht een Risico, Inventarisatie en Evaluatie (RIE) maken?
    • Alle bedrijven, moeten een RIE en een plan van aanpak maken om knelpunten in het arbobeleid aan te pakken. De uitvoering van het plan van aanpak ligt niet alleen in handen van de werkgever, maar ook bij de werknemers of de ondernemingsraad.

      Bij elke verandering in het bedrijf of in de werkwijzen moeten de risico's opnieuw onder de loep worden genomen.

      Het RI&E-instrument voor de sectoren Vlees- en Vleeswaren dat de sociale partners hebben samengesteld, wordt naar verwachting binnenkort erkend door het Steunpunt RI&E. Dat betekent dat kleine bedrijven uit deze sectoren (met 25 medewerkers of minder) die gebruik maken van dit instrument, de RI&E niet hoeven te laten toetsen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers (gerekend over alle vestigingen samen) dienen na het uitvoeren van de RI&E met het branche-instrument het resultaat nog te laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige.
      Voor een inlog van de RI&E neemt u contact op met het Sociaal Secretariaat.

  • Welk werk mogen jongeren doen?
      •  13-jarigen, 14-jarigen en 15-jarigen mogen zeer beperkt werken. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken in een fabriek.
      • Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna in alle werkomgevingen arbeid verrichten, maar geen gevaarlijke of ongezonde werkzaamheden (zie onder). Er zijn ook risicovolle werkzaamheden die zij wel mogen uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht. In deze sector betreft het onder meer:
        o    Aan een machine of lopende band werken waarbij de werknemer niet zelf zijn werktempo kan bepalen.
        o    Werken met dieren die gevaren opleveren.
        o    Dieren slachten.
         
      • Bepaalde werkzaamheden zijn verboden voor alle jongeren onder de 18 jaar:
        o    werken met stoffen die giftig, sensibiliserend, kankerverwekkend, mutageen of voor de voortplanting schadelijk zijn.
        o    arbeid met blootstelling aan biologische agentia (virussen, bacteriën) die ernstige ziekten bij mensen kunnen veroorzaken; (NB de biologische agentia waar werknemers in de vlees- of vleeswarensector mee in aanraking kunnen komen vallen hier niet onder).
        o    werken in afgesloten ruimten.
        o    werken met toestellen die schadelijke niet-ioniserende elektromagnetische straling kunnen uitzenden, zoals sealapparatuur en lasers.
        o    werken op lawaaiige plekken. De dagelijkse blootstelling aan lawaai mag niet hoger zijn dan gemiddeld 85 dB(A). Dit is een absolute norm, waarbij geen rekening wordt gehouden met de dempende werking van gehoorbeschermers.
        o    werken met apparatuur die zo trilt dat het gevaar oplevert voor de gezondheid (boven de wettelijke actiewaarde van trillingen).

      Verder mogen jongeren alleen op beperkte tijden werken. Klik hier voor meer informatie.

  • Waar kan ik voorlichtingsmateriaal vinden voor de Arbocatalogus?
    • Machineveiligheid: hoe slim is uw beleid? Mesveiligheid: hoe scherp is uw beleid? Werkgevers en managers bieden wij praktische hulpmiddelen aan, waarmee zij direct aan de slag kunnen.

      Bijvoorbeeld banners voor uw eigen intranet (indien aanwezig). En een kant-en-klare Powerpoint-presentatie, te gebruiken tijdens een management- of werkoverleg. Hieronder kunt u deze gratis downloaden. U gebruikt ze zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met concrete afspraken en instructies die specifiek voor uw bedrijf gelden. In combinatie met bijvoorbeeld posters en broekzakboekjes voor uw werknemers bent u uitgerust om professioneel te communiceren over machine- en mesveiligheid. Ook gratis. U betaalt zelfs geen verzendkosten!

      Powerpoint-presentatie machineveiligheid

      De presentatie maakt een lastig onderwerp - de routine van het werken met machines - inzichtelijk en bespreekbaar. Geen ellenlange verhandelingen, maar alles kort en praktisch uiteengezet. Handig voor een werk- of managementoverleg. U gebruikt de presentatie zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met afspraken die specifiek voor uw bedrijf gelden. U kunt de presentatie machineveiligheid hier gratis downloaden.

      Powerpoint-presentatie mesveiligheid

      De presentatie maakt een lastig onderwerp – de routine van het werken met messen – inzichtelijk en bespreekbaar. Geen ellenlange verhandelingen, maar alles kort en praktisch uiteengezet. Handig voor een werk- of managementoverleg. U gebruikt de presentatie zoals u het wilt, bij voorkeur aangevuld met afspraken die specifiek voor uw bedrijf gelden. U kunt de presentatie mesveiligheid hier gratis downloaden.

      Banner machineveiligheid

      bannerU kunt de banner hier gratis downloaden. Ga met uw rechtermuisknop op de banner staan en kies "afbeelding opslaan als". Sla de banner op uw eigen computer op en gebruik 'm voor uw eigen medium zoals intranet.

      Banner mesveiligheid

      bannerU kunt de banner hier gratis downloaden. Ga met uw rechtermuisknop op de banner staan en kies "afbeelding opslaan als". Sla de banner op uw eigen computer op en gebruik 'm voor uw eigen medium zoals intranet.

      Kant-en-klare tekst

      Een bericht over mes- en machineveiligheid op uw intranet of in een info-bulletin. Bijvoorbeeld om een actiemaand aan te kondigen. Of het verspreiden van de zakboekjes. Maak gebruik van de kant-en-klare tekst. Uiteraard aan te passen met informatie die specifiek voor uw bedrijf geldt. U kunt de tekst hier gratis downloaden.

      Broekzakboekje machineveiligheid

      broekzakboekjeSpeciaal voor werknemers zijn de broekzakboekjes over machineveiligheid beschikbaar. Met de belangrijkste tips in het Engels, Pools en Duits. Het boekje heeft een handzaam broekzakformaat, telt slechts acht pagina’s en maakt werknemers attent op de prijsvraag op deze site. Een extra stimulans om stil te staan bij werken met machines.  Het broekzakboekje bekijken kan hier.

      Broekzakboekje mesveiligheid

      Speciaal voor werknemers zijn de broekzakboekjes over mesveiligheid beschikbaar. Met de belangrijkste tips in het Engels, Pools en Duits. Het boekje heeft een handzaam broekzakformaat, telt slechts acht pagina’s en maakt werknemers attent op de prijsvraag op deze site. Een extra stimulans stil te staan bij werken met machines. Het broekzakboekje bekijken kan hier.

      Poster machineveiligheid

      Met deze poster (formaat A2) brengt u machineveiligheid onder de aandacht. Hang 'm op in de kantine of kleedruimte. Klik hier om de poster te bekijken.

       

       

      Poster mesveiligheid

      Met deze poster (formaat A2) brengt u mesveiligheid onder de aandacht. Hang 'm op in de kantine of kleedruimte. Klik hier om de poster te bekijken.

  • Moet een bedrijf beschikken over bedrijfshulpverleners?
    • In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen. Het aantal BHV'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het aantal diensten en de risico's die er spelen. Deze risico's volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In een bedrijfsnoodplan beschrijft een bedrijf wat er precies moet gebeuren bij alle denkbare calamiteiten. Bedrijfshulpverleners moeten zodanig zijn opgeleid dat ze de vereiste stappen bij deze calamiteiten kunnen uitvoeren.

Publicaties
Geen gegevens gevonden
Links
Geen gegevens gevonden

Werkwijzer Fysieke Belasting

Door op onderstaande link te klikken komt u op de werkwijzer.

Nieuwsbrief

ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer