Biologische agentia is een verzamelnaam voor micro-organismen en agentia die van plantaardige of dierlijke herkomst zijn. Hieronder vallen levende organismen, zoals schimmels, bacteriën, parasieten en virussen. Biologische agentia kunnen schadelijk zijn voor de mens. In vleessector & vleeswarenindustrie kunnen werknemers in aanraking komen met deze bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Als gevolg daarvan kunnen zij infecties oplopen en ziek worden.
Blootstelling via de luchtwegen vindt ondermeer plaats door inademen van stofdeeltjes en vloeistofdruppels tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast is er veel huidcontact met het dier, organen, vlees(delen) en afval. Verontreinigingen van de huid kunnen ook in tweede instantie via de mond worden opgenomen bij onvoldoende persoonlijk hygiëne en het ontbreken van voorzieningen. Om blootstelling te voorkomen zal men maatregelen treffen volgens de arbeidshygiënische strategie. Zie voor meer informatie de richtlijn Arbeidshygiënische strategie. Wanneer geen brongerichte, technische of organisatorische maatregelen mogelijk zijn zal men persoonlijke beschermingsmiddelen moeten gebruiken.
In kader van de RIE Biologische agentia in de vleessector & vleeswarenindustrie is een risico-analyse uitgevoerd naar een 20-tal biologische agentia. Per diersoort (rund, varken, schaap/geit) is een lijst opgesteld van agentia die ook ziekte bij mensen kunnen veroorzaken. Alle agentia kunnen met de dieren meekomen naar het slachthuis en de vleesverwerking. Zie voor meer informatie per micro-organisme de onderstaande links:
Staphylococcus aureus / MRSA (met name de veegerelateerde MRSA)
Vlekziekte/ Erysipelothrix rhusiopathiae
Runder TBC/ Mycobacterium bovis
Cryptosporidiose/ Cryptosporidium parvum en Giardiasis/ Giardia lamblia
Brucellose/ Brucella abortus, melitensis of suis