Praktische handleiding bij de Branche-RIE Vlees en Vleeswaren
De Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is het belangrijkste onderdeel van het arbobeleid. Zoals bekend is voor... lees meer »
De Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is het belangrijkste onderdeel van het arbobeleid. Zoals bekend is voor... lees meer »
Binnen de Vleessector en Vleeswarenindustrie besteden de sociale partners veel aandacht aan het thema Duurzame... lees meer »
Op 1 januari 2025 wordt het minimumloon geïndexeerd met 2,75 procent. Daarmee stijgt het minimumuurloon van 13,68 euro... lees meer »
Op een goed bezochte Arbomiddag stond 9 oktober jl. het thema 'Calamiteitenplannen en bedrijfshulpverlening' centraal. De middag was georganiseerd door de Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren, samen met de collega’s van de sector Pluimveeverwerking.
Een calamiteitenplan of bedrijfsnoodplan is een plan dat een karakter heeft van een draaiboek. Hierin staat nauwkeurig aangegeven wat medewerkers moeten doen bij calamiteiten. In een bedrijfsnoodplan staan allerhande maatregelen en voorzieningen die een bedrijf heeft getroffen om adequaat te kunnen reageren op calamiteiten en noodsituaties. Om te voorkomen dat het plan een “papieren tijger” wordt, is het van belang regelmatig te oefenen en te evalueren.
Ronny de Kort, Arbo-adviseur van de Kader Group, legde in zijn presentatie de nadruk op het denken in scenario’s. Werk per mogelijke calamiteit zorgvuldig een aanpak uit en stem de bedrijfshulpverlening daarop af, zo gaf hij aan. Ook bleek hoeveel creativiteit nodig is om een ontruimingsoefening te organiseren in een continu productieproces.
In het actieve tweede deel van de middag werd het “scenariodenken” door de deelnemers in de praktijk gebracht. Diverse scenario’s werden door hen uitgewerkt en gepresenteerd. Van brand tot ammoniaklek en van hartaanval tot bommelding. De themamiddag werd alom positief gewaardeerd.
Voor meer info over een calamiteiten/bedrijfsnoodplan, klik hier.