X

Duurzame inzetbaarheid. Hoe ga ik hiermee aan de slag?

28-02-2024  |

De huidige arbeidsmarkt staat onder grote druk. Er zijn te weinig vakmensen beschikbaar. Hierdoor is het voor veel bedrijven uit de Vleessector en Vleeswarenindustrie bijna onmogelijk om aan voldoende vakkrachten te komen.

Ander denkwijze
In deze lastige tijd vraagt dit een mind shift. Het vraagt van werkgevers om op een andere manier naar het arbeidspotentieel van hun medewerkers te kijken. Het vraagt om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Maar wat is dat.. duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is het vitaal, vaardig en wendbaar houden van medewerkers door als werkgever aandacht te hebben voor het belangrijkste kapitaal van het bedrijf: het menselijke kapitaal! Dit begint met de basis op orde. Aandacht voor en bewust zijn van het belang van goede arbeidsomstandigheden. Het hebben van een risico inventarisatie & evaluatie. Het in gesprek zijn met medewerkers over hun welbevinden op de werkvloer. Dit gaat verder dan aandacht voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Dit gaat over Kwaliteit, Arbeidsvreugde en Mensen Behouden!

Dit vraagt om op een andere manier naar de wereld kijken. Dit gaat over goed werkgeverschap. Het is meer dan het hebben van arbeidsomstandighedenbeleid maar het doorleven van en vorm en inhoud geven aan veilig , vitaal en gezond werken. Gezondheid, veiligheid en welzijn staan hier uiteraard centraal. Het is geen wollig beleidsdocument maar heel praktisch zorgen dat: medewerkers niet te zwaar tillen en repeterende handelingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Simpelweg door medewerkers breder in te zetten binnen het productieproces en het werkplezier met elkaar te verhogen. Aandacht voor vaktrots van uw mensen en het vergroten van uw vakmanschap waardoor ze vaardig en wendbaar worden. Hiermee voorkomt u dat u uw belangrijkste kapitaal - uw medewerkers verliest.

Een cultuur verander je niet in één dag. Maar eerste stappen zetten om een goed werkgever te zijn, draagt wel degelijk bij aan het vinden van nieuwe vakkrachten.

Geïnspireerd en ook aan de slag? Neem contact op met een van onze kwartiermakers. Zij gaan graag met u in gesprek hoe u een aantrekkelijk werkgever wordt. Mail naar Jeannelle Sneep voor een vrijblijvend gesprek.

Gelijk aan de slag? Geef je op voor één van de 10 pilots waarbij je kosteloos op weg geholpen wordt om een goede, aantrekkelijk en toekomstbestendige werkgever te worden! Er is maar beperkt plaats en op = op! 

Meer informatie over gezond en veilig werken vindt u voor vlees hier en voor vleeswaren hier.

 

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer