X

Aan de slag met Arbo!

20-02-2019  |

De Arbocatalogus voor Vlees en Vleeswaren geeft een schat aan informatie over hoe met arborisico’s om te gaan. Het gratis RI&E-instrument dat speciaal voor de sector is ontwikkeld, sluit daar nauw op aan. In deze nieuwsbrief lichten we er één belangrijke arbokwestie uit.

Arbo-tip 1: Lock-out bij werkzaamheden aan machines

Het is belangrijk om bij het afstellen of onderhouden van machines te voorkomen dat deze machine weer in werking wordt gezet, als er nog iemand aan het werk is. Daarbij zou ernstig letsel kunnen ontstaan. Het is daarom voorgeschreven dat machines en installaties zijn voorzien van een werkschakelaar die met een sleutel vergrendeld kan worden. Dat wordt Lock-out genoemd  (ook wel ‘Lock-out Tag-out’).
Dit zijn de stappen om deze wettelijke verplichting goed aan te pakken:

  • Bepaal voor welke plaatsen Lock-out nodig is.
    Dat is bv het geval als de plek van de werkschakelaar buiten het zicht is van plaatsen waar gewerkt wordt aan de machine of machinelijn.
  • Maak werkschakelaars vergrendelbaar op plaatsen waar lock-out nodig is.
    Bv door te zorgen dat ze met een hangslot kunnen worden vastgezet.
  • Leg een aanpak vast voor Lock-out en voor het herstarten van machines na een Lock-out.
    Leg ondermeer vast bij welke activiteiten een Lock-out nodig is en wie de beschikking heeft over sleutels van de hangsloten. Maar ook: welke stappen moeten worden gezet om een machine te herstarten. Maak tenslotte deze aanpak bekend onder alle betrokkenen.

Voor meer informatie: Zie de richtlijn Machineveiligheid

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer