X

Radioactieve straling (X-ray)

20-02-2019  |

In de vleessector wordt gebruikt gemaakt van X-ray, met name voor kwaliteitsbepaling van vleesproducten en voor de vaststelling van het vetgehalte daarvan. Ook enkele vleeswarenbedrijven gebruiken X-Ray om gevulde producten te controleren op productvreemde stoffen.

X-ray (ofwel röntgenstraling, ofwel radioactieve straling) is een vorm van ioniserende straling, een energierijke straling die atomen kan veranderen.

Iedereen die met een röntgentoestel of radioactieve bron werkt, of daarbij in de buurt verblijft, kan een risico lopen op gezondheidsschade. Ook bij een lage dosis. Blootstelling aan ioniserende straling kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan schade brengen aan weefsel en DNA waardoor er ondermeer een verhoogd risico op kanker ontstaat. Schadelijke effecten op de gezondheid zijn meestal pas na jaren zichtbaar. Blootstelling aan ioniserende straling kan plaatsvinden zonder dat iemand dat merkt. Straling is niet te zien, te ruiken of te voelen.
Bij goed ingekapselde bronnen van X-ray apparaten is de blootstelling overigens niet gevaarlijk voor de gezondheid.

De richtlijn met daarin de eisen over dit onderwerp zijn sinds vandaag te vinden in de arbocatalogus.

« Ga naar het overzicht


ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer