X

E coli / ESBL

Datum laatste wijziging: 26-01-2016

Intro / algemeen

E. coli (Eschericia coli) is een bacterie die zich in de mest van diverse diersoorten kan bevinden, en met die mest op de grond terecht kan komen. Hij komt ook bij alle mensen voor in de darmen. Bij de mens veroorzaakt deze bacterie onder normale omstandigheden geen ziekte. Sommige varianten E. coli (EHEC/STEC) kunnen echter onder bepaalde omstandigheden wel maag-darmklachten veroorzaken. De symptomen in ernstige gevallen bestaan o.a. uit bloederige diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen. De symptomen kunnen 2-9 dagen aanhouden.

E. coli komt bij veel dieren voor. Medewerkers in slachthuizen kunnen besmet raken met E. coli als ze in aanraking komen met besmette mest. De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen. Het is mogelijk dat de bacterie tijdens het slacht- en verwerkingsproces een infectie veroorzaakt bij slachthuismedewerkers, maar de kans is klein. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen.

ESBL (Extended-spectrum beta-lactamases) zijn geen bacteriën, maar is een bepaalde stof (enzym) die door sommige bacteriën worden gevormd. We spreken dan van ESBL vormende bacteriën. ESBL vormende bacteriën worden aangetroffen in gezelschapsdieren en allerlei landbouwhuisdieren, zoals varkens en vleeskalveren. De enzymen die deze bacteriën produceren, kunnen antibiotica afbreken waardoor die niet meer werkzaam zijn. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën dus een probleem, want infecties zijn dan heel moeilijk te behandelen.

Indien men drager is van deze bacteriën kan het dus belangrijke gevolgen hebben zodra men een infectie oploopt. Alleen al om die reden is het van belang om besmetting met ESBL vormende bacteriën te voorkomen. Over het algemeen zal men echter alleen maar drager zijn van ESBL-producerende bacteriën, dus zonder direct gezondheidsklachten. Voor gezonde mensen zijn ESBL producerende bacteriën niet gevaarlijk. Direct contact met de dieren en/of karkas is een belangrijke risicofactor voor dragerschap.

Goede persoonlijke hygiëne lijkt overdracht van de bacterie te voorkomen.

Links

ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer