X

Werkwijzer fysieke belasting

Datum laatste wijziging: 08-10-2018

Intro / algemeen

De Werkwijzer Fysieke Belasting is een hulpmiddel waarmee u de fysieke belasting in uw organisatie zorgvuldig kunt beoordelen. Als u alle werkzaamheden in uw bedrijf heeft beoordeeld waar de fysieke belasting een mogelijk gezondheidsrisico met zich meebrengt,  heeft u voldaan aan de wettelijke verplichting tot het verzorgen van een ‘nadere inventarisatie fysieke belasting’. De door u voorgenomen verbetermaatregelen kunt u vervolgens opnemen in uw plan van aanpak.

Per activiteit vult u een vragenlijst in, waarna het programma van de Werkwijzer de arbeidsrisico's berekent voor de volgende aspecten:
•    Tillen en dragen
•    Duwen en trekken
•    Ongunstige werkhoudingen
•    Repeterende bewegingen
•    Energetische belasting
•    Trillingen.

De resultaten kunt u afdrukken of opslaan als kant-en-klare rapporten. Daarin staan ook oplossingen om geconstateerde risico's te verkleinen. Bovendien zet de Werkwijzer fysieke belasting de risico's in een zogenaamde index waarmee u in één oogopslag ziet hoe het gesteld is met deze risico's. Door in het instrument andere waarden in te vullen bij enkele vragen, kunt u zien welke effect een mogelijke maatregel heeft op de fysieke belasting bij een werkzaamheid.

Meer uitleg over Werkwijzer fysieke belasting is te vinden in Werkwijzer zelf. Start hiervoor de Werkwijzer op en kies rechts bovenin het scherm de optie ‘Gebruiksaanwijzing’.  
Mocht u vragen hebben of er niet uitkomen dan kunt u een mailtje sturen naar de redactie van de Arbocatalogus (rechts bovenaan deze pagina).
Door hier te klikken kunt u toegang krijgen tot de Werkwijzer fysieke belasting.

 

Links

ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer